Indicatie levertijd:

Na ontvangst van uw aanvraag met kentekenbewijs en betaling:

  • Nederland ~ 6 werkdagen
  • België ~ 14 werkdagen

Sticker bij ruitschade

Bij ruitschade dient u een nieuwe milieusticker aan te vragen.
Kosten € 12,75.

 

DPA: Milieuzones een stap in de goede

De actuele status van milieuzones in Duitsland volgens Jochen Flashbarth.(Directeur UBA)

Lees meer...

Vertel het aan

DPA: Milieuzones een stap in de goede

DPA. 27.12.2010

De kritiek van de milieuzones in steden vanuit het perspectief van de directeur van het Umweltbundesamtes (UBA), Jochen Flasbarth niet gerechtvaardigd.
"Over het algemeen was de invoering ervan de juiste stap," vertelde hij het persagentschap dpa.
De eerste milieustickers voor voertuigen in het Duitse steden zijn twee jaar geleden afgegeven. De beoordeling van de ADAC, dit middel heeft niet geleid tot verbetering van de lucht in de gemeenschappen, is niet serieus. "De effectiviteit van de milieuzones kan niet van het ene op het andere jaar worden vastgesteld", zei UBA president. Metingen in de Bundeslanden heeft een positief effect aangetoond.

Berlijn en Hannover waren in het begin van 2008 de pionieren in Duitsland, ondertussen hebben nu meer dan 40 lokale autoriteiten deze zones ingezet. Zonder passende sticker mogen voertuigen deze gebieden slechts in bijzondere gevallen passeren. In Berlijn en Hannover zijn ondertussen alleen voertuigen met een groene stickers in de milieuzones toegestaan. Ze voldoen aan de strengste emissie-regels.
2011 willen Leipzig en Markgröningen (Baden-Württemberg) milieu-zones invoeren. Augsburg, Osnabrück, Düsseldorf en Wuppertal willen de toelating van rode stickers afschaffen. In Bremen gelden binnenkort alleen de groene sticker.

Volgens de ADAC hebben de tests geen relevante verschillen tussen steden met en zonder een milieu-zone aangetoond. In Berlijn heeft de luchtvervuiling in sommige plaatsen zelfs toegenomen, alhoewel alleen nog voertuigen met een lage emissie waarden met een groene sticker in de milieu-zone toegelaten worden.

De verklaring van de ADAC is wetenschappelijk niet bewezen zei Flasbarth. Bij luchtverontreiniging door fijnstof spelen ook weersomstandigheden een belangrijke rol. "Je moet het over een langere periode en voor het hele bundesland bekijken. En daar laten Bundesland-metingen zien dat de fijnstof verontreiniging afneemt. "

De inrichting van milieu-zones hebben ook geleid tot een veranderd koopgedrag van de consument naar meer milieuvriendelijke auto's. "Bij een meting in Berlijn kon men aantonen dat vanaf 2007 tot en met 2009 het aandeel van auto's met een rode sticker of zonder stickers van 30 procent gedaald tot 7 procent is teruggelopen", zei Flasbarth. Deze voertuigen mogen niet meer in de milieuzones rijden, bij overtredingen dreigen hoge geld boetes.

"De algemene aanbeveling is dat de steden van de toekomst in alle milieuzones, de groene badge eisen - en daarmee de volledige mogelijkheden benutten", zei Flasbarth. In aanvulling op de fijn stof zou ook de stikstofbelasting verminderd moeten worden. "Het verkeer heeft op de stedelijke blootstelling aan fijn stof deeltjes een aandeel van een derde en voor blootstelling aan stikstofdioxide zijn ze goed voor 50 tot 70 procent", zei UBA president.

Sinds 1 Januari 2010 geldt in de hele EU grenswaarden voor stikstofdioxide, maar die zal veelvuldig overschreden worden, zei hij. "We hebben nog een overgangsperiode tot 2014 om daar verbeteringen in aan te brengen." De beslissende bijdrage hieraan moet door de omschaking naar schonere voertuigen komen, zei Flasbarth.

 
top